ad sense

Σελίδες

ad sense

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Η οσφρητική αντίληψη του αντίθετου φύλου στον άνθρωπο

Το ανθρώπινο σώμα παράγει χημικά στοιχεία που το βοηθούν στην αναγνώριση του αντίθετου φύλου, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό.

Τα οσφρητικά ίχνη των ενεργών στεροειδών συστατικών, της ανδροσταδιενόλης στους άνδρες και της εστρατετραενόλης στις γυναίκες επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αντιλαμβάνονται μια κίνηση ή συμπεριφορά ως πιο θηλυκή ή πιο αρρενωπή. Το αποτέλεσμα στο οποίο φτάνει κανείς χωρίς καμία επίγνωση εξαρτάται τόσο από το βιολογικό φύλο όσο και από το σεξουαλικό προσανατολισμό του κάθε ατόμου.


Τα ευρήματα της μελέτης λοιπόν, υποστηρίζουν την ύπαρξη των ανθρώπινων σεξουαλικών φερορμονών και δείχνουν πως μέσω της όσφρησης των σωματικών εκκρίσεων είναι δυνατή η αναγνώριση του φύλου, ακόμα κι αν σε συνειδητό επίπεδο δε γίνεται αντιληπτή καμία οσμή.

Προηγούμενες μελέτες αποκάλυψαν ότι η ανδροσταδιενόνη που βρίσκεται στο σπέρμα και τις μασχάλες των ανδρών μπορεί να προάγει τη θετική διάθεση στις γυναίκες, άλλα όχι στους άνδρες. Η εστατετραενόλη εντοπίστηκε πρώτα στα ούρα των γυναικών και βρέθηκε να έχει παρόμοιε επίδραση στους άνδρες. Οι μελέτες αυτές όμως δεν ξεκαθάρισαν εάν οι εν λόγω ουσίες έχουν κάποιο πραγματικό σεξουαλικό ρόλο.

Στη νέα αυτή μελέτη οι ερευνητές ζήτησαν από άνδρες και γυναίκες, ομοφυλόφιλους και ετεροφυλόφιλους, να παρατηρήσουν μια ψηφιακά διαμορφωμένη κίνηση που αναπαριστά το ανθρώπινο περπάτημα με 15 φωτεινές κουκίδες να αναπαριστούν τις 12 μεγαλύτερες αρθρώσεις του σώματος , τη πύελο, το θώρακα και το κεφάλι. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αποφασίσουν ποιος από αυτούς τους ψηφιακά διαμορφωμένους τύπους βάδισης ήταν ανδρικός και ποιος γυναικείος. Τα άτομα ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ενώ ήταν εκτιθέμενοι για έναν αριθμό ημερών είτε σε ανδροσταδιενόνη και εστρατετραενόλη, είτε σε ένα βασικό διάλυμα, τα οποία είχαν την ίδια αντιλαμβανόμενη μυρωδιά του γαρύφαλλου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η όσφρηση, σε υποσυνείδητο επίπεδο, της ανδροσταδιενόνης επηρέασε τις γυναίκες, ώστε να εκλάβουν περισσότερους τύπους βάδισης ως αρρενωπούς, αλλά δεν επηρέασε τους άνδρες. Αντιθέτως, η όσφρηση της εστρατετραενόλης επηρέασε την αντίληψη των ανδρών, αλλά όχι των γυναικών.

Παράλληλα, βρέθηκε ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες ανταποκρίθηκαν στις φερορμόνες όπως οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες. Οι απαντήσεις των αμφιφυλόφιλων και ομοφυλόφιλων γυναικών, όμως, ήταν κάπου ανάμεσα σε αυτές που έδωσαν οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες και οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες.

Όταν τα ορατά χαρακτηριστικά του φύλου είναι ιδιαίτερα αμφίσημα, η όσφρηση της ανδροσταδιενόνης ή της εστρατετραενόλης είχε σαν αποτέλεσμα περίπου 8% αλλαγή στην αντίληψη φύλου.

Τα αποτελέσματα παρέχουν τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν άμεσα ότι τα δυο ανθρώπινα στεροειδή παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το αντίθετο φύλο , η αντίληψη των οποίων όμως διαφέρει ανάλογα με το σεξουαλικό προσανατολισμό των ατόμων. Παράλληλα, καταδεικνύουν ότι η ανθρώπινη οπτική αντίληψη του φύλου χρησιμοποιεί υποσυνείδητα χημειοαισθητηριακά και βιολογικά στοιχεία, κάτι που δεν είχε διατυπωθεί ως ερευνητική υπόθεση μέχρι στιγμής.

Πηγή : medicalnewstoday


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr


http://www.zougla.gr/