Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από έγκυρο επιστημονικό περιοδικό έδειξε πως οι άνδρες που προτιμούν γυναίκες με μεγάλο στήθος έχουν την τάση να συμφωνούν με πιο σεξιστικές στάσεις και συμπεριφορές.
Οι ειδικοί διατύπωσαν την ερευνητική τους υπόθεση, αφού παρατήρησαν ότι σε μελέτες που έκαναν καταγραφή της κίνησης των οφθαλμών οι περισσότεροι άνδρες, όταν κοιτούσαν φωτογραφίες γυναικών που απεικόνιζαν το μπροστινό τμήμα του σώματος και της κεφαλής, εστίαζαν κυρίως στην περιοχή του στήθους.
Στη μελέτη συμμετείχαν 361 λευκοί, Βρετανοί άνδρες, στους οποίους ζητήθηκε να δουν πέντε τρισδιάστατες απεικονίσεις γυναικών και κατόπιν να απαντήσουν ποια βρήκαν πιο ελκυστική. Οι απεικονίσεις δεν διέφεραν σε τίποτα άλλο πέρα από το μέγεθος του στήθους.
Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να περιστρέψουν τις φωτογραφίες. Οι περισσότεροι, το 32,7%, επέλεξαν τη γυναίκα με το μεσαίο μέγεθος στήθους. Το μεγάλο στήθος επιλέχθηκε από το 24,4% και το πολύ μεγάλο στήθος από το 19,1%.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις στάσεις τους και τις συμπεριφορές τους προς τις γυναίκες. Διερευνήθηκαν οι γενικές στάσεις και συμπεριφορές, η τάση εχθρότητας κι επιθετικότητας προς τις γυναίκες, καθώς και ο καλοπροαίρετος σεξισμός, που φαινομενικά αναπαράγει θετικά γυναικεία στερεότυπα, αλλά στην πραγματικότητα βάλλει την ισότητα των δύο φύλων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι άνδρες που υιοθετούσαν πιο σεξιστικές στάσεις απέναντι στις γυναίκες, αυτοί που τις εκλάμβαναν περισσότερο σαν αντικείμενα, καθώς και αυτοί που εξέφραζαν μεγαλύτερη επιθετικότητα προς το άλλο φύλο, προτιμούσαν το μεγάλο γυναικείο στήθος.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως κατά κάποιο τρόπο η μελέτη αναδεικνύει ότι οι προτιμήσεις των ανδρών αναφορικά με τη φυσική εμφάνιση των γυναικών μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά τους προς αυτές. Αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν και οι εξηγήσεις είναι περίπλοκες και παραμένουν στη σφαίρα της υπόθεσης. Περιλαμβάνουν, ωστόσο, έναν μεγάλο αριθμό παραγόντων που σχετίζονται με τη σχέση των δύο φύλων, με την κυριαρχία και την ηγεμονία, με τη σεξουαλικότητα και την ταυτότητα φύλου, με την επίδραση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και με τις ιδιαίτερες πολιτισμικές αποχρώσεις.
Παράλληλα, οι επιστήμονες δεν παραβλέπουν ότι η συσχέτιση της προτίμησης στο μεγάλο στήθος με αυτό που σήμερα ονομάζουμε σεξιστική συμπεριφορά μπορεί να εξυπηρετούσε τους σκοπούς της αναπαραγωγής του είδους σε κάποια φάση της εξέλιξης του ανθρώπου.