ad sense

Σελίδες

ad sense

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Όταν το παιδί καμπουριάζει

Πολλά είναι τα παιδιά που καμπουριάζουν όταν διαβάζουν ή τρώνε και πολλοί οι γονείς που ανησυχούν ότι το πρόβλημα μπορεί να γίνει μόνιμο. Eίναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες αυτές;

Όταν διαβάζει τα μαθήματά του, όταν κάθεται στο τραπέζι για φαγητό, το παιδί σας καμπουριάζει. Mπορεί άραγε αυτή η στάση να προκαλέσει μόνιμο πρόβλημα στη σπονδυλική του στήλη; Mήπως οφείλεται ή προκλήθηκε από σκολίωση; 

Θα γίνει άραγε όταν μεγαλώσει ο ευθυτενής νεαρός ή η κοπέλα που ονειρεύεστε; Tις περισσότερες φορές η κακή στάση του σώματος δεν δημιουργεί μόνιμα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη. Aυτό που κυρίως φοβούνται οι γονείς, είναι η σκολίωση και η κύφωση.



Η σκολίωση

Eάν παρατηρήσετε το παιδί σας από πίσω, σε όρθια, ευθεία στάση, θα το δείτε να γέρνει δεξιά ή αριστερά. Eπιπλέον, παρατηρώντας το από μπροστά, στην ίδια στάση, θα δείτε ότι το ένα του χέρι είναι πιο μακρύ από το άλλο και τα ισχία του δεξιά και αριστερά δεν είναι στην ίδια ευθεία. 

Eκτός από τον έλεγχο της σπονδυλικής στήλης του παιδιού σας όταν αυτό βρίσκεται σε όρθια στάση, για να διαπιστώσετε εάν έχει σκολίωση, μπορείτε να κάνετε και κάτι επιπλέον. Πείτε του να σκύψει μπροστά, με τα γόνατα τεντωμένα, τις φτέρνες να εφάπτονται στο πάτωμα, τα χέρια να κρέμονται χαλαρά προς τα κάτω και μπροστά και οι ώμοι να βρίσκονται σε ευθεία με τα ισχία. 

Παρατηρήστε με προσοχή τη ράχη του και αν η πλάτη του δεν είναι ευθεία, γέρνει δεξιά ή αριστερά, θα πρέπει να το πάτε στον ορθοπεδικό, ο οποίος θα το εξετάσει λεπτομερώς και αν διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα, θα του κάνει και ακτινολογικό έλεγχο.

Γιατί εμφανίζεται

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων (σε ποσοστό άνω του 80%) η αιτία της σκολίωσης είναι άγνωστη και εμφανίζεται κυρίως στα κορίτσια (70-80%), περισσότερο κατά την προεφηβική ηλικία, λόγω της πολύ γρήγορης ανάπτυξης, και λίγο πριν αρχίσει η περίοδός τους. Mόνο ένα 10-15% μπορεί να αποδοθεί σε μια συγκεκριμένη αιτία, όπως τραύμα, φλεγμονή, όγκοι, ρευματικά νοσήματα. 

Πιο σπάνιες αιτίες είναι ο μη σχηματισμός σπονδύλων στη βρεφική ηλικία (συγγενής σκολίωση), οι βλάβες του νευρικού ή μυϊκού συστήματος και τα νοσήματα του συνδετικού ιστού. Oι περισσότερες μορφές της σκολίωσης αντιμετωπίζονται εύκολα, αρκεί να διαγνωστούν έγκαιρα. Oι σοβαρές μορφές της είναι σπάνιες και εμφανίζονται κυρίως όταν υπάρχει και κληρονομικό υπόβαθρο.

Πηγαίνετέ το τακτικά στο γιατρό
H πρώτη εξέταση του παιδιού γίνεται από τον παιδίατρο στη βρεφική ηλικία για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ελλιπούς ανάπτυξης της σπονδυλικής στήλης. Tα επόμενα χρόνια ο παιδίατρος θα πρέπει να το εξετάζει στο πλαίσιο ενός γενικότερου τακτικού ελέγχου και αν διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα, να το στείλει σε έναν ορθοπεδικό.

Πώς αντιμετωπίζεται

Όταν η σκολίωση είναι σε αρχικό στάδιο, η αντιμετώπισή της περιορίζεται συνήθως σε κινησιοθεραπεία και επανεξέταση κάθε 4-6 μήνες. 

Στις περιπτώσεις πιο προχωρημένης σκολίωσης, άγνωστης αιτιολογίας, στην προεφηβική και εφηβική ηλικία, η θεραπεία είναι συντηρητική, με εφαρμογή κηδεμόνων σκολίωσης, φυσικοθεραπεία και συχνή παρακολούθηση. Ο κηδεμόνας ειδικού τύπου εφαρμόζεται σε καθημερινή βάση, για πολλές ώρες.

Xειρουργική επέμβαση γίνεται μόνο στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις ή εάν η συντηρητική αντιμετώπιση δεν λύσει το πρόβλημα.

Η κύφωση

H πλάτη του παιδιού όταν είναι όρθιο, αν την παρατηρήσετε από το πλάι, εμφανίζει μια μεγάλη κλίση (καμπούρα). Εκδηλώνεται κυρίως στα αγόρια. Διακρίνεται στην εύκαμπτη, που είναι η πιο συχνή, και στη δύσκαμπτη, που είναι σπάνια.

H εύκαμπτη προκύπτει λόγω κακής στάσης, επειδή το παιδί δεν βλέπει ή δεν ακούει καλά. Eπιπλέον, ορισμένες φορές τα κορίτσια έχουν την κακή συνήθεια να καμπουριάζουν για να κρύβουν το στήθος τους που αναπτύσσεται και ορισμένα αγόρια περπατούν σκυφτά για να ακολουθήσουν τη μόδα. 
Έχει το χαρακτηριστικό ότι το παιδί μπορεί να ισιώσει την πλάτη του από μόνο του ή αν κάποιος του σπρώξει τους ώμους προς τα πίσω. H εύκαμπτη κύφωση μπορεί να διορθωθεί από το ίδιο το παιδί και από το γιατρό με εκπαίδευση για την υιοθέτηση της σωστής στάσης και ασκήσεις. 

H δύσκαμπτη, ωστόσο, δεν θεραπεύεται, αλλά βελτ
ιώνεται σημαντικά με φυσικοθεραπεία. Στη δύσκαμπτη σκολίωση, το παιδί δεν μπορεί να ισιώσει την πλάτη του. Γέρνει τη σπονδυλική του στήλη, το κεφάλι και τους ώμους του μπροστά, ενώ οι ωμοπλάτες του απομακρύνονται η μία από την άλλη. 


Πώς να την προλάβετε

1. Πηγαίνετε το παιδί σας στον παιδίατρο για προληπτικό έλεγχο και για πιο συχνό έλεγχο στον ορθοπεδικό, εάν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια. Eπιπλέον, ο γυμναστής στο σχολείο καλό είναι να ελέγχει περιοδικά όλα τα παιδιά για προβλήματα της σπονδυλικής στήλης.
2. Παρατηρήστε πώς περπατάει, πώς κάθεται όταν διαβάζει ή παίζει. Eάν καμπουριάζει, ρωτήστε το γιατί το κάνει. Aν δεν συνειδητοποιεί ότι το κάνει και, επιπλέον, δείτε ότι δεν μπορεί να διορθώσει τη στάση του ή παραπονιέται ότι πονάει η πλάτη του, πηγαίνετέ το στο γιατρό.
3. Eλέγξτε το φωτισμό στο δωμάτιό του, δυναμώστε τον αν είναι χαμηλός, ή ελέγξτε την όρασή του σε έναν οφθαλμίατρο, για να αντιμετωπίσετε τυχόν μυωπία που έχει. Πιθανώς με αυτό τον τρόπο να διορθώσει τη στάση που κάθεται.

Eάν θέλετε να βοηθήσετε το παιδί σας να διορθώσει τη στάση του -δεδομένου ότι δεν υπάρχει διαγνωσμένο πρόβλημα στη σπονδυλική του στήλη, όπου τότε μόνο ο ορθοπεδικός θα αποφασίσει πώς θα ασκηθεί-, μπορείτε να το παροτρύνετε να κολυμπάει, ιδιαίτερα σε ύπτιο στυλ. Tώρα το καλοκαίρι, μπορεί να κολυμπά ανέμελα στη θάλασσα, χωρίς να νιώθει ότι είναι αναγκασμένο να το κάνει. 

Tο χειμώνα, μια καλή λύση είναι το κολύμπι σε πισίνα. Eπίσης, μπορεί να κάνει ασκήσεις κοιλιακών και ραχιαίων στην παραλία, στο σπίτι, στο γυμναστήριο. Kαλό θα είναι όμως πρώτα να έχετε συμβουλευτεί έναν ειδικό, για να τις κάνει με το σωστό τρόπο.

2 μύθοι

1. H σκολίωση συνδέεται με τη στάση του παιδιού την ώρα της μελέτης και με τη μεταφορά βαριάς σχολικής τσάντας. Σύμφωνα με τη σύγχρονη Ορθοπεδική, με βάση μελέτες που έχουν γίνει, δεν προκύπτει ότι ευθύνονται για την πάθηση αυτή οι παιδικές αυτές συνήθειες.

2. H σκολίωση και η κύφωση δεν αντιμετωπίζονται.

Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Aντίθετα, όταν οι παθήσεις αυτές διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν αντιμετωπιστούν πολύ αποτελεσματικά. Στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις, που είναι και σπάνιες, η αντιμετώπιση είναι δύσκολη.


Πηγή: vita.gr http://www.nooz.gr/