Τον πλήρη φάκελο των παρουσιάσεων που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τις πρόσφατες συνεδριάσεις του Eurogroup, με τα non papers τεκμηρίωσης που παρείχε η διαπραγματευτική ομάδα, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
Στον φάκελο περιλαμβάνονται, επίσης, ως παραρτήματα τα προσχέδια κείμενα των προτάσεων του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σχετικά με την Ελλάδα.
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα στις 11 Φεβρουαρίου, στην εισήγησή του που έχει έκταση οκτώ σελίδων, αναφέρονται οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η πρόταση για νέα συνεργασία, το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η συμφωνία-γέφυρα και η τεχνική παράταση.
Στη συνεδρίαση της 16ης Φεβρουαρίου, που διεκόπη πρόωρα μετά το αδιέξοδο, η παρουσίαση του κ. Βαρουφάκη είναι τρείς σελίδες και συνοδεύεται από δύο παραρτήματα: για τις ιδιωτικοποιήσεις και για τη βιωσιμότητα του χρέους, με βάση τις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων που είχαν προηγηθεί το Σαββατοκύριακο 13-14 Φεβρουαρίου.
Ολόκληρο το προσχέδιο Μοσκοβισί
«Σήμερα το Eurogroup έκανε έναν απολογισμό της παρούσας κατάστασης στην Ελλάδα, στη βάση ενός έντατικού διαλόγου μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμικών οργάνων
«Σήμερα το Eurogroup έκανε έναν απολογισμό της παρούσας κατάστασης στην Ελλάδα, στη βάση ενός έντατικού διαλόγου μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμικών οργάνων
Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την θέση τους για μία ευρύτερη, κοινωνική και πιο ισχυρή μεταρρυθμιστική διαδικασία, με στόχο τη μόνιμη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ειδικότερα η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και να αναβαθμίσει τη δημόσια διοίκηση.
Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει άμεση δράση για να εξασφαλίσει ένα δικαιότερο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση.
Θα επιβεβαιώσει ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα δεν θα ανατρέψουν τα ήδη ισχύοντα και πλήρως χρηματοδοτημένα. Θα απέχει από μονομερείς ενέργειες και εργαστεί για μία συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της. Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της προς τους εταίρους της για να διασφαλίσει μία υγιή και βιώσιμη οικονομία, πετυχαίνοντας και εν συνεχεία διατηρώντας πρωτογενή πλεονάσματα. Ο σκοπός της επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου για το 2015 θα πρέπει να εξεταστεί υπό το πρίσμα των εξελισσόμενων οικονομικών συνθηκών.
Μέτρα για μείωση του χρέους και επίτευξη περαιτέρω πιστωτικής και βιώσιμης μείωσης του ελληνικού χρέους στην αναλογία του ΑΕΠ θα πρέπει να εξεταστεί στη γραμμή της συμφωνίας του Νοεμβρίου 2012. Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την προσήλωσή τους στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές.
Τα παραπάνω δημιουργούν μία βάση για την επέκταση της τρέχουσας δανειακής συμφωνίας, η οποία θα πάρει μία μορφή (τετράμηνου) ενδιάμεσου προγράμματος, ως ένα μεταβατικό βήμα για μία νέα σύμβαση για ανάπτυξη στην Ελλάδα που θα μελετηθεί και θα ολοκληρωθεί αυτήν την περίοδο. Αν θεωρηθεί χρήσιμο, η Κομισιόν θα παρέχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να ενισχύσει και να επιταχύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Το Eurogroup καλεί τους θεσμούς να συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες με τις ελληνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των ενδιάμεσων χρηματοδοτικών αναγκών και το πώς θα καλυφθούν και τις κατάλληλες προϋποθέσεις.
Οι θεσμοί θα υποβάλλουν την έκθεση στο Eurogroup ως τις 21 Φεβρουαρίου».