φωτο απο http://ermisnews.gr/ |
Ο ίδιος επεσήμανε πως η πάταξη της λαθροθηρίας είναι από τους πρωταρχικούς στόχους της Συνομοσπονδίας και αυτός είναι και ο λόγος ίδρυσης της θηροφυλακής η λειτουργία της οποίας στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στις εισφορές των ίδιων των κυνηγών.
«Οι κυνηγοί στηρίζουν συνειδητά την θηροφυλακή, ακριβώς επειδή ξέρουν ότι ο χειρότερος εχθρός του κυνηγού είναι ο λαθροθήρας. Το έργο που παράγεται είναι αποτελεσματικό και έχουμε πάρει επαίνους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο» τόνισε αρχικά ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας, υποστηρίζοντας στην συνέχεια πως η όποια λαθροθηρία γίνεται στη Ζάκυνθο έχει επιπτώσεις σε 180.000 κυνηγούς σε όλη την χώρα, που βλέπουν ως ορατό τον κίνδυνο απαγόρευσης της θήρας του τρυγονιού, ακόμη και το διάστημα που σήμερα επιτρέπεται δηλαδή κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβρη.
«Υπάρχουν επίσημες αναφορές προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ορνιθολογική Εταιρεία και άλλες οργανώσεις που κάνουν λόγο για μείωση του πληθυσμού και ζητούν να βγει το τρυγόνι από τα θηρεύσιμα είδη! Η αρμόδια επιτροπή σε επίπεδο Ευρώπης μπορεί να απαγορεύσει ανά πάσα στιγμή το συγκεκριμένο είδος από τον κατάλογο των θηρεύσιμων. Πρόκειται για έναν κίνδυνο, κάτι παραπάνω από ορατό!» σημείωσε και συμπλήρωσε πως οι αναφορές στην παράδοση στη Ζάκυνθο δεν είναι λογικό επιχείρημα!
«Η συμπεριφορά ορισμένων βλάπτει και για το λόγο αυτό έχουν ξεσηκωθεί όλοι οι υπόλοιποι κυνηγοί ανά την Ελλάδα! Αυτό το εξηγήσαμε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στη Ζάκυνθο, για να καταλάβουν πως η δική τους ικανοποίηση δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος των υπολοίπων αλλά αντίθετα θα πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των κυνηγών» τόνισε ο κ. Παπαδόδημας.
Ειδική αναφορά από τον κ. Παπαδόδημα, έγινε και στην πρακτική που εφαρμόζεται στην Μάλτα όπου υπάρχει άρση της απαγόρευσης στο κυνήγι υπό προϋποθέσεις και κάτι ανάλογο ζητούν και οι κυνηγοί της Ζακύνθου για την περίοδο της Άνοιξης. Σημειώνεται πως ο κ. Παπαδόδημας είναι παράλληλα και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Κυνηγών.
«Η Μάλτα εξασφάλισε μια εξαίρεση στις απαγορεύσεις, αφού όμως προηγήθηκε μια πενταετία διαδικασιών κατά τη διάρκεια της οποίας δεν υπήρχε καθόλου κυνήγι! Δεν πρόκειται όμως για παράδοση αλλά για ιδιαιτερότητες που ισχύουν στην Μάλτα λόγω της γεωγραφίας της περιοχής. Η εξαίρεση αυτή όμως αφορά μόνο δύο τρυγόνια και τέσσερα ορτύκια για κάθε κυνηγό για όλη την περίοδο! Για να γίνει κάτι αντίστοιχο στη Ζάκυνθο, θα πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία από το Ελληνικό Κράτος που θα υποβάλει το σχετικό αίτημα με συγκεκριμένα στοιχεία και επιχειρήματα.
Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει ένα τέτοιο αίτημα από την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά αμφιβάλω αν θα γίνει αποδεκτό. Επιπλέον ας αναρωτηθούμε γιατί αυτή η εξαίρεση να ζητηθεί μόνο για τη Ζάκυνθο και όχι και για την Πελοπόννησο ή τους Παξούς. Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι ένα θέμα που αφορά την Πολιτεία» δήλωσε συμπληρώνοντας πως η Πολιτεία δυστυχώς δεν έχει δώσει τη δέουσα σημασία στην πάταξη της λαθροθηρίας.
«Εάν δεν υπάρχει βούληση για την αντιμετώπιση του προβλήματος προκαλούνται καταστάσεις που είναι παράνομες και θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη δραστηριότητα του κυνηγιού. Κάθε Αύγουστο και Σεπτέμβρη υπάρχει μια έντονη δραστηριότητα για τη θήρα των τρυγονιών και ορτυκιών που απασχολεί χιλιάδες κυνηγούς κανονικά και νόμιμα. Γιατί να κινδυνεύσει;» κατέληξε.
Της Μαριλένας Παπαδάτου
πηγη:http://ermisnews.gr/