Τι αναφέρεται σε δημοσίευμα της Washington Post για τον «ελληνικό χρυσό»
«Πως το ελαιόλαδο εξηγεί τα προβλήματα της Ελλάδας». Αυτό αναλύει σε δημοσίευμα της η αμερικάνικη εφημερίδα Washington Post.
Αφού συλλεχθεί ο καρπός και παραχθεί το ελαιόλαδο, το 60% της παραγωγής φορτώνεται σε τάνκερ και φεύγει από την Ελλάδα – και την οικονομία. Κατά κύριο λόγο μεταφέρεται στην Ιταλία, όπου γίνεται η εμφυάλωση, μπαίνει σε μπουκάλια δηλαδή και αποκτά ετικέτα – κάπως έτσι η ιταλική οικονομία παίρνει ένα επιπλέον 50% της τιμής του ελληνικού ελαιολάδου, σύμφωνα με την εταιρεία McKinsey.
Η Washington Post εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό: Οι Έλληνες παραγωγοί αντιμετωπίζουν διάφορα ζητήματα, όπως για παράδειγμα ότι δεν υπάρχει εργοστάσιο που να κατασκευάζει μπουκάλια στην Ελλάδα. Θα έπρεπε γι” αυτό να στείλουν το λάδι στην Ιταλία, ενώ την ίδια ώρα δεν μπορούν να δανειστούν εύκολα από τις τράπεζες. Κατόπιν η φορολογία τους εξαντλεί, ενώ ειδικά φέτος θα πρέπει να προπληρώσουν το 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά.
Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή:http://www.tsantiri.gr/oikonomia/pos-elaiolado-eksigei-provlimata-elladas/