ad sense

Σελίδες

ad sense

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Γιουβέτσι

Υλικά για 4-5 άτομα
Προετοιμασία 10 λεπτά
Μαγείρεμα 2½ ώρες

Υλικά
1.200 γρ. κρέας μοσχαρίσιο (σπάλα)
500 γρ. κριθαράκι χοντρό
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
1 καρότο ολόκληρο
1 φλιτζάνι κρασί λευκό ή 1 σφηνάκι κονιάκ
1 κιλό ντομάτες ώριμες τριμμένες
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
ελάχιστο μπούκοβο ή καπνιστή πιπεριά σε σκόνη (προαιρετικά)
1 κουτ. σούπας βούτυρο Κερκύρας ή βούτυρο γάλακτος (προαιρετικά)
κεφαλογραβιέρα ή ξερή μυζήθρα τριμμένη (προαιρετικά)
Eκτέλεση
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει κι από τις δύο πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και τα πιπέρια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να σιγομαγειρευτεί για μιάμιση ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά. Αλατίζουμε το φαγητό όταν το κρέας έχει ήδη αρχίσει να μαλακώνει. Βάζουμε το κριθαράκι σε πυρέξ ή σε γάστρα και από πάνω τοποθετούμε το κρέας με τη σάλτσα του, αφού αφαιρέσουμε το καρότο. Προσθέτουμε ζεστό νερό (που φροντίζουμε να σκεπάζει περίπου κατά δύο δάχτυλα το κριθαράκι) και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 170°C για 40 λεπτά. Προς το τέλος του ψησίματος στον φούρνο, για περισσότερη νοστιμιά, μπορούμε να προσθέσουμε το βούτυρο και το τριμμένο τυρί της επιλογής μας και να αφήσουμε το φαγητό στον φούρνο για 10 λεπτά περίπου.
Tips: 
Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο ψήσιμο. Βγάζουμε το γιουβέτσι από τον φούρνο ενώ φαίνεται ότι ακόμη έχει μπόλικο ζουμί στην επιφάνειά του. Μόλις μείνει μερικά λεπτά εκτός φούρνου, θα το απορροφήσει, και έτσι θα μείνει ζουμερό και μελωμένο χωρίς να στεγνώσει στην επιφάνεια. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό όσο ψήνεται έτσι ώστε πάντα το κριθαράκι να καλύπτεται από υγρό.
Για να γίνει πιο σπυρωτό το κριθαράκι, το σοτάρουμε πριν το βάλουμε στον φούρνο με 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Το γιουβέτσι γίνεται και με ελιά ή ποντίκι αλλά και με κότσι μοσχαρίσιο. Εναλλακτικά, γίνεται και με κατσικάκι, κόκορα ή κοτόπουλο.
Για περισσότερη νοστιμιά, μπορούμε να προσθέσουμε στην κατσαρόλα 1 πράσο σε μεγάλα κομμάτια, τα οποία θα αφαιρέσουμε πριν βάλουμε το κρέας στον φούρνο. Όσοι αγαπούν τα μπαχαρικά μπορούν να προσθέσουν 1 φύλλο δάφνης, μπαχάρι σε κόκκους ή τριμμένο, 1 ξυλαράκι κανέλας ή 1 κουτ. γλυκού κύμινο.
*Συνταγή: Δημήτρης Ανδρέου