Αφράτο και λαχταριστό το ρολό κιμά με γραβιέρα φαίρνει στηις μνήμες μας το αγαπημένο φαγητό των παιδικών μας χρόνων.
Συνήθως γύρω από το ρολό παίφτουν και μερικές πατάτες που παίρνουν γεύση καταπληκτική και είναι το ιδανικό συνοδευτικό!!!
Συστατικά:
2 κιλά κιμά ανάμεικτος χοιρινό - μοσχάρι από σπάλα
400 γρ. γραβιέρα πικάντικη
200 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο και στυμμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
4 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
2 κουτ. σούπας γάλα
2 αυγά
2 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
4 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/2κουτ. γλυκού μπαχάρι
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
2 ντομάτες σφιχτές
2 πιπεριές Φλωρίνης
αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
200 ml κρασί
200 ml ελαιόλαδο
400 γρ. γραβιέρα πικάντικη
200 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο και στυμμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
4 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
2 κουτ. σούπας γάλα
2 αυγά
2 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
4 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/2κουτ. γλυκού μπαχάρι
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
2 ντομάτες σφιχτές
2 πιπεριές Φλωρίνης
αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
200 ml κρασί
200 ml ελαιόλαδο
Οδηγίες:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 Βαθμούς Κελσίου.
Παίρνουμε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σταδιακά τα ξερά κρεμμύδια τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τέλος το σκόρδο.
Τα κατεβάζουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ξεφλουδίζουμε την ντομάτα την ξεσποριάζουμε και την κόβουμε μικρά καρεδάκια.
Το ίδιο κάνουμε και με τις πιπεριές.
Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μία λεκάνη ρίχνουμε τον κιμά τα σοταρισμένα κρεμμύδια, τα αυγά, το ψωμί, τα μυρωδικά, τα φρέσκα βότανα, το μισό ελαιόλαδο, τις ντομάτες και τις πιπεριές και αλατοπιπερώνουμε.
Πλάθουμε για 10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μας.
Κόβουμε μετά ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας και απλώνουμε επάνω τον κιμά σε μία ισοπαχή στρώση.
Κόβουμε την γραβιέρα σε χοντρά μπαστουνάκια και την τοποθετούμε στο κέντρο του κιμά.
Σηκώνουμε από την μία μεριά την λαδόκολλα και τυλίγουμε μέχρι την μέση σκεπάζοντας την γραβιέρα.
Κάνουμε το ίδιο και από την άλλη μεριά προσέχοντας να μην διπλώσουμε μέσα στον κιμά την λαδόκολλα.
Με τα δύο μας χέρια φτιάχνουμε το ρολό και το τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο πυρέξ αφαιρώντας προσεκτικά την λαδόκολλα.
Ρίχνουμε μέσα στο πυρέξ το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κρασί και ψήνουμε για 40 με 45 λεπτά γυρίζοντας κατά καιρούς για να ξεροψηθεί από όλες τις πλευρές.
Παίρνουμε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σταδιακά τα ξερά κρεμμύδια τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τέλος το σκόρδο.
Τα κατεβάζουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ξεφλουδίζουμε την ντομάτα την ξεσποριάζουμε και την κόβουμε μικρά καρεδάκια.
Το ίδιο κάνουμε και με τις πιπεριές.
Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μία λεκάνη ρίχνουμε τον κιμά τα σοταρισμένα κρεμμύδια, τα αυγά, το ψωμί, τα μυρωδικά, τα φρέσκα βότανα, το μισό ελαιόλαδο, τις ντομάτες και τις πιπεριές και αλατοπιπερώνουμε.
Πλάθουμε για 10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μας.
Κόβουμε μετά ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας και απλώνουμε επάνω τον κιμά σε μία ισοπαχή στρώση.
Κόβουμε την γραβιέρα σε χοντρά μπαστουνάκια και την τοποθετούμε στο κέντρο του κιμά.
Σηκώνουμε από την μία μεριά την λαδόκολλα και τυλίγουμε μέχρι την μέση σκεπάζοντας την γραβιέρα.
Κάνουμε το ίδιο και από την άλλη μεριά προσέχοντας να μην διπλώσουμε μέσα στον κιμά την λαδόκολλα.
Με τα δύο μας χέρια φτιάχνουμε το ρολό και το τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο πυρέξ αφαιρώντας προσεκτικά την λαδόκολλα.
Ρίχνουμε μέσα στο πυρέξ το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κρασί και ψήνουμε για 40 με 45 λεπτά γυρίζοντας κατά καιρούς για να ξεροψηθεί από όλες τις πλευρές.
Συνήθως γύρω από το ρολό παίφτουν και μερικές πατάτες που παίρνουν γεύση καταπληκτική και είναι το ιδανικό συνοδευτικό!!!
-------------------------------------------------------------------------------
Fluffy and delicious the meat loaf with gruyere fairnei our stiis memories favorite food of our childhood.
Components:
2 pounds ground meat mixed pork - beef from shoulder
400 g. gruyere spicy
200 g. stale bread, soaked and wrung
4 spring onions, chopped
4 onions, grated
4 cloves garlic, crushed
2 tsp. tablespoons milk
2 eggs
2 tsp. tablespoons fresh mint, chopped
2 tsp. tablespoon fresh thyme, chopped
2 tsp. tablespoon fresh oregano, finely chopped
4 tsp. tablespoons parsley, chopped
1 / 2kout. teaspoon allspice
1/2 tsp. teaspoon nutmeg
1 tsp. sweet smoked paprika
2 tomatoes tight
2 Fiorina peppers
salt - freshly ground pepper
200 ml wine
200 ml olive oil
Instructions:
Preheat our oven at 180 degrees Celsius.
We take a little of the olive oil and gradually saute onions fresh onions and garlic end.
Remove from the heat and let them cool.
Peel the tomatoes and cut xesporiazoume small diced.
Do the same with the peppers.
In a large bowl or in a bowl, add the minced meat sauteed onions, eggs, bread, herbs, fresh herbs, half olive oil, tomatoes and peppers and season.
Knead for 10 minutes until homogeneous all our materials.
Cut with a large sheet of greaseproof paper and spread onto the ground meat in a layer equal width.
Cut the gruyere cheese into thick slices and place in the center of the meat.
Lift on the one hand the parchment paper and roll up the middle blanketing the gruyere.
Do the same on the other hand, being careful not to fold into the meat on baking sheet.
With our two hands we make the roll and place in a greased ovenproof dish by removing the parchment paper carefully.
Pour into the baking dish the remaining olive oil and wine and cook for 40 to 45 minutes turning occasionally to crisp on all sides.
Usually around the roll paiftoun some potatoes that get amazing taste and is the perfect companion !!!