Υλικά Συνταγής
- 240 γραμ. σπορέλαιο
- 240 γραμ. ελαιόλαδο
- 50 γραμ. κονιάκ
- 160 γραμ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
- 1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
- 200 γραμ. ζάχαρη
- 1 κ.γλ. γαρύφαλλο
- 2 κ.γλ. κανέλα
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
- 900 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ
- 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
- 400 γραμ. ζάχαρη
- 400 γραμ. νερό
- 400 γραμ. μέλι θυμαρίσιο
- ½ λεμόνι (ακέρωτο)
- αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι
Εκτέλεση
Για τα μελωμένα απ’ έξω και από μέσα τραγανά μελομακάρονα, κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα.
Δεν παιδεύουμε το μίγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες. Ελαφρά κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 25′ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τελείως.
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3′. Ξαφρίζουμε τον αφρό. Αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία στο 1 και μελώνουμε τα μελομακάρονα. Τα βουτάμε στο σιρόπι περίπου 20’’ από κάθε πλευρά. Πασπαλίζουμε με φιστίκι ή καρύδι.
==========================================================
Recipe ingredients
240 g of seed oil
240 grams of olive oil
50 g of cognac
160 grams of fresh orange juice
1 tbsp. baking soda
200 grams of sugar
1 tbsp. Carnation
2 tbsp. cinnamon
zest with 2 oranges
900 grams of wheat flour
2 tbsp. baking powder
For the syrup
400 grams of sugar
400 g of water
400 g of thyme honey
½ lemon (soft)
ground peanut or walnut
Implementation
For the melted out-of-the-medium crispy melomacarona, sift the flour and baking powder first into a bowl. Put the oil, seed oil, cognac, sugar, cinnamon, clove, orange zest. Dissolve the soda in the juice and pour it into the mixture. Mix with the wire, pour in the flour and mix gently to get the mixture.
We do not play the mixture very much. The dough must be greasy and soft. We take nut dough and we create small melomakarona. We sort them on sheets. Lightly draw with fork on the surface and bake for about 25 'in a well preheated oven at 160ºC air, to brown well and become crisp. Allow them to cool well, completely.
For the syrup
Put all the ingredients in a saucepan and, from the time they boil, boil 3 '. We strain the foam. Leave the syrup to a low temperature at 1 and join the melomakarona. Drop them into the syrup about 20 "on each side. Sprinkle with pistachio or nut.